Hledej Mapa stránek English Czech
DD Radost, o.p.s.
DD Radost, o.p.s.

Ze života

DESET LET DĚTSKÉHO DOMOVA

V listopadu 2016 uběhlo již deset let od otevření dětského domova v Dolních Měcholupech.

Obecně prospěšnou společnost Radost, založily čtyři kamarádky - Jana, Jitka, Luba a Jana. Dnes už asi ani neví, jak to všechno začalo, ale důležité je, že vytrvaly ve svém snažení vybudovat malý rodinný dětský domov. Starší bytovku v rozvíjejících se Dolních Měcholupech nám poskytla radnice této městské části. Na pět let se ze zakladatelek dětského domova staly podnikatelky, stavařky, projektantky, personalistky, úřednice, fundraiserky.

Díky tomu mohl být v listopadu 2006, ve zrekonstruované budově, slavnostně zahájen provoz dětského domov. Nastoupili první pedagogičtí pracovníci a také první 4 děti.

Nemůžeme jmenovitě zmínit všechny osoby a instituce, které pomohly Dětský domov Radost vybudovat, ani všechny další přátelé a sponzory, kteří nám pomáhají v běžných provozních problémech. Za deset let provozu dětského domova by to byl opravdu dlouhý seznam.
PB190040.JPG 2006
100406_007.jpg 2016

STARTOVACÍ BYDLENÍ

od října 2013 jsme začali provozovat startovací byt, pro plnoleté děti z našeho domova. Tibor, Eliška a Andrea se přestěhovali, a už samostatně hospodaří. Byt jsme získali pronájmem od MČ Praha 15.

Z praxe vyplývá, že většina dětí v dětských domovech ukončuje vzdělávání na středních školách, to znamená mezi osmnáctým a dvacátým rokem života. Poté musí dětský domov opustit (zákon 109/2002 Sb). Můžou využívat i jiných institucí, jako jsou například ubytovny, domy na půl cesty, azylové domy. Tyto jsou ale často obývané spíše osobami problematickými, kterým se v osobním životě příliš nedaří, a hrozí tu negativní vliv tohoto prostředí. Také dojde k zpřetrhání pozitivních sociálních vazeb, které si děti za dobu života v dětském domově vybudovaly.

Začít žít zcela samostatně a nezávisle je v tomto věku velmi těžké i pro děti s kvalitním rodinným zázemím. O to těžší je to pro děti bez zázemí, s osobností ovlivněnou patologickými jevy, které je v jejich rodinách provázely (alkoholismus, drogy, kriminalita, domácí násilí, týrání). Jediné fungující zázemí, které většina našich dětí má, je zázemí dětského domova.

Děti si za dlouhodobý pobyt vybudovaly sociální zázemí v Dolních Měcholupech a okolí. Navštěvovali zde základní školu, mají zde kamarády z volnočasových kroužků, v dětském domově mají často sourozence a kamarády. Důležitá je i vazba na dětský domov a jeho pracovníky. Proto je důležitá podpora a pomoc s přesahem do mladší dospělosti dětí, realizovaná i nadále prostřednictví dětského domova.

Chráněné bydlení je určené pro 3 - 5 dětí. Jedná se o byt 4 + 1.V chráněném startovacím bydlení si děti můžou s pomocí pracovníků dětského domova prožít a vyzkoušet vedení domácnosti, hospodaření, a další okolnosti běžného života.
P9101059.JPGP9101066.JPGP9101065.JPG
P9101078.JPGP9101067.JPGP9101064.JPG


JARUŠKA ÚSPĚŠNĚ ODMATUROVALA

obdržela maturitní vysvědčení a také úspěšně složila přijímací zkoušky na vysokou školu (Karlova univerzita). Jsme na ní všichni moc a moc pyšní.
Ve čtvrtek 22. února 2013 měla naše Jarka (studentka Školy Kavčí hory - Mateřská škola, Základní škola a Střední odborná škola služeb, kde studuje obor sociální činnost) maturitní ples. Patřila k těm studentům, kteří pronesli poděkování k profesorům a rodičům a moc jí to slušelo. Byla hvězdou a my věříme, že tak jak zazářila na plese, zazáří i při maturitě a poté i při přijímacích zkouškách na vyšší odborné a vysoké školy.
P2210011.JPGP2210025.JPG
P2210026.JPGP2210032.JPG







MHMP

Evrpská unie

Ministerstvo pro místní rozvoj

MHMP

Centrum pro regionální rozvoj

Tabaluga Kinderstiftung
 

Copyright©2024 Hana Francová